Holmön

2002 köpte jag ett litet jordbrukshemman på Holmön, som ligger ute i havet emellan Sverige och Finland. 2006 flyttade jag hit. Här har jag mitt arbetsrum och när jag inte skriver odlar jag grönsaker, hugger ved eller åker skidor. Här hoppas jag kunna bo till döddagar.

På Holmön finns sedan 500 år en bofast befolkning. Som mest har runt 400 personer bott och haft sin bärgning här, men idag är antalet mantalsskrivna ca 80 personer varav många inte längre bor på ön. Skolan lades ner 2010. Holmön hotas av samma öde som så många andra orter i glesbygden – avfolkning som leder till försämrad service som leder till ytterligare avfolkning. Fortsätter utvecklingen på samma sätt kommer vi förr eller senare till en punkt, när befolkningsunderlaget för färjan blir så litet att åretrunttrafiken läggs ner. Då går det inte längre att bo här ute och Holmön förvandlas till en sommarö. En 500-årig tradition av bofast bebyggelse går i graven, vilket jag ser som en stor tragedi.

Utvecklingen är inte ödesbestämd. Med nya arbetstillfällen till ön kan nedgången hejdas. Många av oss hoppas därför på en storskalig utbyggnad av vindkraft på Holmön. Det skulle innebära en stor rusch under uppbyggnadstiden och därefter 5-6 varaktiga arbetstillfällen. All personal kommer inte att bo på ön, men säkert kommer några att överväga att flytta hit, för Holmön är en unik miljö med stor lockelse för de rätta personerna. Och färjetrafiken är tryggad, för vindkraftparken kan inte drivas utan pålitliga kommunikationer.

Ända sedan kärnkraftsomröstningen 1982 och har jag gått och väntat på att Sverige ska börja bygga ut vindkraften. När jag har rest genom Tyskland och Danmark och sett deras vindkraftparker, har jag frågat mig: varför inte hos oss? Vindkraft är modern teknik. Mycket av den gamla tekniken och särskilt energiframställningen är förödande för vår livsmiljö. Bilavgaser förpestar luften vi ska andas och kärnkraftens faror är så stora, att det förundrar mig att vuxna människor ens kan överväga att använda den. Nu är en omställning äntligen på gång och jag skulle vara lycklig om Holmön fick vara med och gå i spetsen för övergången till en helt grön energiproduktion.

Vindkraftverk är ju vackra, eller hur?

Klicka på bilden!