Tillbaka på Västbanken

oliv2006 till 2007 var jag här i ett halvår och färdades kors och tvärs. Överallt vägblockeringar, checkpoints, soldater, kontroller, köer.

Tog buss 18 från Jerusalem till Ramallah, där jag åt gudomlig hummus, gick ett varv runt torget och såg att den galna polisen som dirigerar trafiken fortfarande är i farten. Han måste vara en statligt avlönad turistattraktion, en fulländad artist.

For sedan vidare till Nablus i gul minibuss. Där språkade jag lite med folk på gatan, drack kaffe och tog en minibuss tillbaka. Den släppte av mig vid checkpoint Ramallah och på andra sidan tog jag buss 18 tillbaka. Bilarna jag åkte i stoppades en enda gång, men då bara några sekunder medan soldaterna tittade in genom rutorna. Hawwara checkpoint utanför Nablus, där folk köade i timmar morgon och kväll är nedlagd. Trafiken kör fritt ut och in i stan. Då, för sju år sedan var allt hopplöst på Västbanken. Allt stod stilla, ingen verksamhet, förfall och misär. Nu verkar det vara full fart överallt, åtminstone vad man kan se vid en ytlig anblick.

Å, detta landskap, dessa palestinska kullar med tusen och tusen olivträd på stenlagda terasser. För dem spelade intifadan och avspärrningarna ingen roll, de växte då och de växer nu.

För palestinierna var intifadan , upproret, en dyrköpt erfarenhet, men den som har gjort motstånd för att bevara sin värdighet brukar inte ångra sig. Den judiska staten kan inte besegras med våld. Palestinierna har lärt sig läxan. Nu är det upp till omvärlden att säga: Vi vill inte ha med den israeliska staten att göra, så länge den inte respekterar lag och rätt och mänsklig moral.

16 kommentarer

Under Folke Bernadotte

16 svar till “Tillbaka på Västbanken

 1. Bertil Creson

  Buren,
  Varför godkänner du inte alla mina inlägg?
  FNs Resolution 194/1948 säger bla:…..Har du censur?

 2. Bertil Creson

  Buren,
  Varför tror du att samtliga arabstater som var inblandade i 48 års krig,röstade emot resolutionen (Egypt, Iraq, Lebanon, Saudi Arabia, Syria and Yemen)?

  • Därför att den godtog existensen av en främmande stat på palestinskt territorium.

   • Bertil Creson

    Buren,
    Jag är inte det minsta förvånad att du svarar som du gör.
    Man får vara en naiv svensk med mycket bristande kunskaper för att komma på något liknande. Dessa stater som inte röstade för, Egypten, Jordanien, Libanon, Syrien och Irak, de vägrade samtliga att skriva på ett fredsavtal med Israel. Intill denna dag är det endast Egypten och Jordanien som har avslutat 1948 års krig.
    Nej, anledningen var självklart den att dessa länder inte accepterade att det nu fanns en legitim stat vid namn Israel. Det var ju därför de startade kriget och skickade palestinierna till vad som liknar en evig förbannelse…

    Ibland behövs humanister för att hitta en försoning. Hur skall man övertyga Hamas att Israel har existensrätt? De har ju svurit att i sitt judehat aldrig ge upp kampen mot Israel, intill dess att HELA Palestina är återerövrat. Vad tycker du bör ske?

   • Jag tycker att Israel ska ge full medborgarrätt åt alla som bor på det territorium de behärskar, inklusive Gaza. Sedan får det valda parlamentet bestämma om landets framtid — som det går till i demokratiska stater.

   • Bertil Creson

    Buren, detta säger du med vetskapen att muslimer har 5-11 barn per familj. Effekten blir på hygglig kort tid att staten Israel upplöses, och judarna hamnar i minoritet. Det gör inte saken bättre att Hamas heligt lovat att återerövra HELA Palestina. Detta bekymrar dock inte dig. Kläm fram din riktiga agenda, istället för att du springer runt julganen….

   • Jag ser inte problemet med att judarna skulle vara i minoritet. Vi lever i en global värld och måste vänja oss av med att tänka i etniska kategorier. Alla människor har samma värde. Araber och judar kan väl vara lika goda medborgare i en stat, vad den nu ska kallas.

   • Bertil Creson

    Buren,
    Du får nöja dig med att muslimer så småningom, i en inte alltför lång framtid kommer i majoritet i Sverige. Då får du anpassa dig till de nya tider som kommer med Sharialagar etc….
    Här kommer ett litet smakprov på vad vissa ”svenskar” har i tankarna:
    http://www.exponerat.net/video-svensk-imam-uppger-att-alla-otrogna-i-sverige-skall-dodas-om-de-inte-blir-muslimer/

    Så när du accepterar detta liv, då kan du gå vidare med Israel….

   • Här är diskussionen avslutad för min del. Den där typen av tankegångar befattar jag mig inte med.

 3. Bertil Creson

  Jag kanske skall fråga dig samtidigt vilka länder du mer vill kuva. Än så länge är det bara judarna i Israel du slänger en känga på.
  I Europa är Vit Ryssland en diktatur.
  Syd- och Mellan Amerikas länder domineras av demokrati med stora brister.
  Afrika har 28 länder/stater av 53 som är diktaturer.
  Asien har alla olika grupper, men domineras av diktaturer i landantal Ryssland är ett Mellanting mellan demokrati och diktatur. Exempel på Diktaturer är Kina, Nord Korea, Iran och Saudiarabien.
  Asien har bara två Demokratier, Sydkorea och Japan.
  Listan kan göras lång, men vad betyder det när det är Israel som skall ner på knä…..

 4. Bertil Creson

  Buren,
  Du är nog bättre på poesi än statskunskap och internationell lag. Men okay, kom igen och visa ”Israel har trotsat FN:s resolutioner och internationell rätt nu i 67 år”.

  • Gärna. Vi kan börja med GF resolution 194/1948, som ger alla flyktingar rätt att återvända hem och återfå sin egendom. Bekräftad ett stort antal gånger därefter. Israel har inte rättat sig efter den.

 5. Israel har trotsat FN:s resolutioner och internationell rätt nu i 67 år och är uppenbart inte mottagliga för dialog. En ekonomisk bojkott är tydligen nödvändig. Däremot förespråkar jag inte diplomatisk isolering.

 6. Bertil Creson

  ”Nu är det upp till omvärlden att säga: Vi vill inte ha med den israeliska staten att göra, så länge den inte respekterar lag och rätt och mänsklig moral.”
  Det är rätt så tröttsamt att läsa hur du vill isolera Israel från omvärlden. Du har haft tur att få växa upp i ett land där det råder demokrati. Där man för en dialog med meningsmotståndare, och inte isolerar dem. Finns det några fler länder i denna värld du vill kuva, eller gäller det endast judarnas land?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s