Namnet Estelle kan vara en politisk markering

Alla blev förvånade över detta namn – Estelle. Så har ingen svensk prinsessa i historien hetat. Men en Estelle Bernadotte har funnits förut. Hon var gift med Folke Bernadotte, som var kung Carl Gustafs gudfar. Folke Bernadotte mördades i Jerusalem 1948 på FN-uppdrag. Det finns många ouppklarade omständigheter kring mordet. Ingen har ställts till ansvar för det, trots att det ganska snart blev väl känt vilka som låg bakom. En av dem hette Yitzak Shamir och blev senare Israels premiärminister.

Svenska myndigheter och den svenska opinionen var mycket missnöjda med hur israelerna skötte mordspaningarna. Regeringen lät till och med en diplomat besöka Tel Aviv och framföra misstankar om att israeliska regeringen hade ett finger med i spelet.  Men efter diverse diplomatiska turer sopades alla misstankar om smutsigt spel under mattan och mordet på Folke Bernadotte glömdes bort.
Att döpa den lilla sessan till Estelle är en politisk markering från kungahuset. Det är känt att kungen och drottningen är missnöjda med hur svenska myndigheter har skött fallet Folke Bernadotte. Kungaparet har aldrig besökt Israel. Den israeliska regeringen lovade högtidligt en gång i tiden att fortsätta spaningarna efter mördarna, men ingenting hände, trots att gärningsmännen några årtionden senare framträdde helt öppet och erkände vad de gjort. Och svenska regeringar har efter 1950, när fallet begravdes, aldrig frågat hur det gick med efterspaningarna.
Inte nog med att mordet på Bernadotte negligerats. Hans eftermäle har solkats av diverse kampanjer mot honom. I sitt medlingsarbete försökte han åstadkomma en någorlunda rättvis lösning på frågan hur judar och palestinier skulle kunna leva tillsammans i Palestina. Det ledde till att han blev allmänt hatad i Israel, det statades viskningskampanjer om att han var anti-semit och så vidare. Därför har han också blivit misstänkliggjord i Sverige. Hans insats med de Vita Bussarna är någorlunda väl känd, men det storartade arbete han uträttade i Palestina är det få som vet något om och vet man något så har man föreställningen att han var välmenande, men inte så smart och inte begrep riktigt vad han höll på med.
När den israeliske presidenten Herzog besökte Sverige ville de kungliga säga något bitskt om Folke Bernadotte, men det fick de inte för UD. Det är ingen orimlig tolkning att kungahuset med sitt namngivande vill bidra till att återupprätta Folke Bernadottes minne. Det är inte känt vilket namn man hade i beredskap åt en liten gosse – Folke är en god gissning.

 

1 kommentar

Under Folke Bernadotte

Ett svar till “Namnet Estelle kan vara en politisk markering

  1. Christer Jilder

    Hej Göran
    Så passande att du kommer med en bok om Folke Bernadotte i dessa tider.
    Ska bli intressant att ta del av den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s