Snart kommer boken om mordet på Folke Bernadotte

Folke Bernadotte sköts till döds på öppen gata i Jerusalem 1948  under FN-uppdrag. Ingen ställdes till ansvar för brottet, men i efterhand kröp det fram att attentatsmännen tillhörde en judisk terrorgrupp, Sternligan. Den israeliska regeringen frisvor sig från allt ansvar och det har godtagits av eftervärlden. Jag visar i min bok att regeringen tvärtom var de ytterst ansvariga. Trots att Sternligan öppet mordhotat Bernadotte underlät israelerna att ge honom det skydd som skulle räddat hans liv. Mordet skedde med myndigheternas goda minne.

Folke Bernadotte var en stridbar humanist. Han krävde bland annat att de palestinska flyktingarna skulle tillåtas återvända och få tillbaka sin egendom. Det gjorde honom till en kontroversiell figur i den starkt pro-israeliska opinion som rådde i västvärlden de första decennierna efter Förintelsen. I Sverige glömdes han bort. Under det senaste decenniet har hans insatser äntligen börjat uppmärksammas och han nämns exempelvis med stor uppskattning i den palestinska föfattaren Susan Abulhawas uppmärksammade roman ”Morgon i Jenin”. Ännu återstår det dock att ge honom den plats i historien han förtjänar.

Boken kommer ut i mars på Leopard förlag. http://www.leopardforlag.se

2 kommentarer

Under Folke Bernadotte

2 svar till “Snart kommer boken om mordet på Folke Bernadotte

 1. Claes Hollstedt

  Bäste GB,
  tack för välskriven bok. Imponerande research, bakgrundsteckning och analys.
  Jag läste om Shamirs död i Time Magazine. Hyggligt balanserad artikel, men givetsis ingen kunskap om mordet på FB. Jag funderade på ett ‘Letter to the Editor’, men det är Ditt bord i sä fall.
  Vänlig hälsning
  Claes Hollstedt

 2. Arne Ludvigsson

  Sveriges television ruvar på en egenproducerad dokumentär som heter ”Vita bussar och svarta makter” producerad avAndersson/Gezelius. Den handlar om Folke Bernadotte liv och även mordet på honom. Det är säkert 15 år sedan den visades i TV. Det är dags att visa den igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s